ما همیشه دوست داریم به خودمان بقبولانیم که همه چیز، از جمله آینده خود را در کنترل داریم. بنابراین تصور خام ما این است که اگر هر روز ۳۰ دقیقه ورزش کنیم، غذای سالم بخوریم، از سیگار پرهیز کنیم و آرامش روحی لازم را داشته باشیم، زندگی سالم طولانیمدت عاری از سرطان ما تضمینشده خواهد بود.
اما نتایج یک پژوهش جدید که در نشریه ساینس منتشر شده، نشان میدهد در مورد بیماری سرطان همه این اقدامات پیشگیرانه در ۲۹ درصد موارد از سرطان جلوگیری میکند و در ۶۶ درصد موارد سرطان گریبان اشخاصی را میگیرد که سبک خوب زندگی دارند. ۵ درصد موارد هم ژنوم ایجادکننده سرطان از پیش در ما وجود دارند و علیرغم تبعیت یا عدم تبعیت از یک سبک زندگی خوب، شخص همچنان سرطان خواهد گرفت.
از مطلبی که در بالا گفته شد، البته پیش از این هم کمابیش آگاه بودیم. منتها تحقیقی انجام نشده بود که به صورت کلی درصد موارد سرطان قابل پیشگیری و غیرقابل پیشگیری را بررسی کند.
این تحقیق جدید در مرکز پژوهش سرطان کیمل در جانز هاپکینز انجام شده و در آن روی ۱۷ سرطان مختلف در ۶۹ کشور دنیا، مطالعه صورت گرفته است.
این تحقیق نشان میدهد که جهشهای ژنتیکی تصادفی در جریان نسخهبرداری از DNA حین تقسیم سلولها، عامل بیشتر موارد سرطان است. گرچه همیشه حین نسخهبرداری ژنتیکی، خطاهایی اتفاق میافتد و بیشتر این خطاها مشکلزا نیستند، اما در مواردی هم جهشها یا موتاسیونهای ایجادکننده سرطان، به صورت تصادفی رخ میدهند.
البته باید تصریح شود که نباید از نتایج این مطالعه سوء برداشت شود و این طور تلقی شود که به خاطر تصادفی بودن بیشتر موارد سرطان، ما باید سبک خوب زندگی را دیگر دنبال نکنیم، چون با این کار همان طور که گفته شد میتوانیم جلوی ۲۹ درصد موارد سرطان را بگیریم. اما خب، باید توقع خودمان را پایین بیاوریم و بدانیم که همه تلاشهای ما نمیتوانند سلامت طولانیمدتمان را تضمین کنند.
منبع: پزشک۱